Compact wonen tussen Mies en Neutra

ABS bouwteam absoluut archietctuur moderne villabouw CAS architecten exterieur voorgevel fotograaf Tim Van de Velde jpg

“An interesting plainness is the most difficult and precious thing to achieve”, dixit Ludwig Mies van der Rohe. Het zijn iconische woorden die deze compacte en doordachte realisatie van ABS Bouwteam in samenwerking met CAS Architecten in haar essentie vatten. Want hoe minimalistischer het eindresultaat, hoe complexer het proces dat eraan voorafgaat. Dan is het geen overbodige luxe als architect en bouwteam als een geoliede tandem door het ontwerp- en bouwproces fietsen. En als het ontwerp tijdens de bouw zelfs nog verfijnd kan worden op maat van de bouwheer, dan krijg je een ongeziene totaalaanpak die volledig ontzorgt.

  • Locatie
    Wetteren
  • Architect
    CAS Architecten
  • Fotograaf
    Tim Van de Velde

Naadloze overgang

Elk bouwteam dat ervaring heeft met een minimalistische bouwstijl weet dat het neerzetten van eenvoud niet eenvoudig is. In dit project nam het uitpuren van de architectuur een grensverleggende vlucht. Zo loopt een buitenmuur in natuursteen naadloos over van buiten naar binnen om daar over te gaan in een douche in hetzelfde materiaal. Enkel een glaspartij scheidt de twee delen van elkaar. Het gebruik van natuursteen was een van de stokpaardjes van Ludwig Mies van der Rohe en in dit geval werd geopteerd voor de neutrale en bruingrijze natuursteen Pierre de Varennes – donsato.

Rustig canvas

Voor de bouwheren was een hoge afwerkingsgraad primordiaal en de interesse in nieuwe technieken groot. Daarom koos het bouwteam voor een specifieke kalkstuctechniek met grijze verf die zowel op de binnenmuren, de plafonds als alle ingemaakte kasten werd toegepast. Op die manier ontstond een rustig canvas dat contrasten noch accenten behoeft en kan alle aandacht naar de zorgvuldig gekozen meubels, verlichting en kunstwerken gaan. Less is more, wie zei dat ook alweer?