Dak van riet, muren van kalei

ABS bouwteam absoluut architectuur klassieke villabouw renovatie AIM architecten fotograag Annick Vernimmen tuin

Een rieten dak, je houdt ervan of niet. Maar als kroon op een hedendaagse woning – uitgepuurd, charmant en een tikkeltje exotisch tegelijk – kan je niet anders dan ervan houden. Aan de oevers van een Leiemeander in Oost-Vlaanderen realiseerde ABS Bouwteam samen met Ai&M architecten hedendaagse architectuur met rietbedekking.

  • Locatie
    Leiemeander
  • Architect
    Ai&M Architecten
  • Fotograaf
    Annick Vernimmen & Cafeïne

Kalei, hout en aluminium

De realisatie verrees ze als een parmantig bouwwerk langs de oevers van de Leie: grijs gekaleide façade, afrormosia schrijnwerk, zwarte aluminium raamkozijnen en rieten dakbedekking. Als het ontwerp- en bouwteam het cliché had gevolgd, dan werd de woning een nieuw exemplaar van architectuur met rietbedekking in landelijke stijl, maar hoewel architecte Charlotte Willaert voor de woning flink uit haar comfortzone trad, liet ze haar minimalistische ontwerpstijl toch niet volledig los. Dat zorgde voor een absolute meerwaarde. De woning verenigt het karakteristieke dak met hedendaagse architectuur. Een combinatie die wonderwel werkt door de verbindende materialenkeuze.

Exotische accenten

Niet alleen buiten, maar ook binnen vindt het hyperstijlvolle, uitgekiende trio van grijze kalei, hout en zwarte aluminium zijn weg via de inkomhal met lift, langs de bibliotheek en ontvangstruimte, naar het bureau en de zitruimte die werd opengewerkt tot aan de nok. Mooie blikvangers op de benedenverdieping zijn ongetwijfeld het salon met open haard en de Obumex-keuken met tabletten in Fior di Bosco-marmer, maatwerk in dikke, eiken fineer en een verfijnde afwerking in bronze brun.