Het Latem Hof

HLH

De ziel van een vastgoedproject is niet enkel terug te vinden in de architectuur, de materialen en de omgevingsaanleg of in de bestemming ervan. De intrinsieke energie die uitgaat van een goed ontwerp, zeker als het een woonproject betreft, is steevast een combinatie van deze vier elementen, bijkomend gekruid door de ligging. Het Latem Hof heeft zich daarbij een zesde overtuigingscomponent toegeëigend, haar intelligente technieken.

  • Locatie
    Sint Martens Latem
  • Architect
    Koen Vekeman

Klassieke architectuur

De architectuur is klassiek, de tradities van Sint-Martens-Latem waardig. Wat wij in deze contreien klassiek bestempelen refereert naar Vlaamse landschapsarchitectuur zonder veel franje en versiering. De oorspronkelijk agrarische gemeenschap in deze streken werd niet rijk van de landbouw wat resulteerde in eenvoudige maar bruikbare woonoplossingen.

Centrum van Latem

Grote aandacht ging naar de aanleg van de directe omgeving van het project. Gelegen aan de Latemstraat werd geopteerd voor een dense aanleg met brede struiken aan de straatrand om het privatieve karakter van Het Latem Hof te ondersteunen. Via slechts één oprit en de wandelpaden naar de woningen in waterdoorlatend stabiel grind vinden de bewoners hun eigen private tuin terug, opnieuw omarmd door manshoge brede struiken voor privacy, alsook de gemeenschappelijke bloementuin met wadi.

Technische onderbouw

Fossiele energie heeft namelijk geen plaats meer in de woning van de toekomst, zover zijn we intussen met z’n allen. Om een huis te verwarmen en te koelen gebruiken we gezond verstand, en maken we gebruik van de grond als batterij: de warmte die we in de zomer uit de woning halen zorgt niet alleen voor een warme douche, ze wordt ook in de grond opgeslagen om er ‘s winters terug uitgehaald te worden. Het is dus bij een geothermische verwarmings- en koelingsinstallatie van langetermijnbelang dat de grond in substantiële mate opgewarmd wordt, waardoor verkoeling en koeling niet eens een luxueus extraatje, maar een kosteloze noodzaak is.