Het Latem Hof

De ziel van een vastgoedproject is niet enkel terug te vinden in de architectuur, de materialen en de omgevingsaanleg of in de bestemming ervan. De intrinsieke energie die uitgaat van een goed ontwerp, zeker als het een woonproject betreft, is steevast een combinatie van deze vier elementen, bijkomend gekruid door de ligging. Het Latem Hof heeft zich daarbij een zesde overtuigingscomponent toegeëigend, haar intelligente technieken.
Klassieke architectuur
De architectuur is klassiek, de tradities van Sint-Martens-Latem waardig. Wat wij in deze contreien klassiek bestempelen refereert naar Vlaamse landschapsarchitectuur zonder veel franje en versiering. De oorspronkelijk agrarische gemeenschap in deze streken werd niet rijk van de landbouw wat resulteerde in eenvoudige maar bruikbare woonoplossingen. De boerderijen werden gebouwd in een lokaal verkrijgbare handvormsteen, die waar nodig werd gekaleid om het vocht te weren. Het zadeldak werd afgewerkt met eenvoudige zwarte of rode pannen. Je zal er geen kroonlijst met een uitgewerkte muizentand vinden noch siermetselwerk rond de voordeur of de ramen. Op zijn best werd er een Mariabeeldje in de topgevel verwerkt. Die rurale eenvoud is ondertussen een architecturaal kwaliteitskenmerk, tenminste als de materialen juist gekozen worden.
Grote aandacht ging naar de aanleg van de directe omgeving van het project. Gelegen aan de Latemstraat werd geopteerd voor een dense aanleg met brede struiken aan de straatrand om het privatieve karakter van Het Latem Hof te ondersteunen. Via slechts één oprit en de wandelpaden naar de woningen in waterdoorlatend stabiel grind vinden de bewoners hun eigen private tuin terug, opnieuw omarmd door manshoge brede struiken voor privacy, alsook de gemeenschappelijke bloementuin met wadi. Een wadi (Water Afvoer door Drainage en Infiltratie) zorgt voor kleine wonderen. De klimaatverandering brengt niet alleen droogte, maar ook hevige regens mee. Dat water stroomt vaak weg via de overbelaste riolen, terwijl we het eigenlijk in de bodem willen. Het is in feite een begroeide greppel waarin het overtollige water van daken en de overloop van de regenwaterputten gebufferd wordt. Bij droog weer staat de wadi leeg, bij (neerslag wordt hij gevuld waarna het water langzaam in de bodem dringt en zo de grondwaterreserves aanvult.
Centrum van Latem
De bestemming van Het Latem Hof is eenduidig residentieel. Natuurlijk kan iedere bewoner er de zetel van zijn/haar vennootschap vestigen of thuiswerken, dat spreekt vanzelf. Maar de hoofdbestemming is wonen, wat deze locatie dan ook zo bijzonder maakt. Het centrum van Latem, op wandelafstand, biedt alles wat een mens nodig heeft om kwaliteitsvol te leven, zonder zich daarvoor naar de stad te moeten verplaatsen of een voertuig te gebruiken. De post, verschillende scholen en banken maar ook busverbindingen maken Het Latem Hof uniek om er te wonen. Dit dorp lijkt zo van een ansichtkaart weggeplukt. Deelgemeente Deurle werd zelfs verkozen tot het mooiste dorp van Oost- Vlaanderen en dat is geen toeval. Een noeste en hardwerkende agrarische gemeenschap, ontdekt door Vlaamse schilders die op hun beurt begoede burgers met smaak en wijsheid aantrokken, zorgden de laatste vijftig jaar voor een combinatie van kleine zelfstandige zaken met een boeiend aanbod in een mooi en rustig dorp.
Technische onderbouw
Wat ons brengt naar het laatste overtuigingselement waarom u geïnteresseerd mag zijn in Het Latem Hof: de technische onderbouw in elk van de zes huizen. Fossiele energie heeft namelijk geen plaats meer in de woning van de toekomst, zover zijn we intussen met z’n allen. Om een huis te verwarmen en te koelen gebruiken we gezond verstand, en maken we gebruik van de grond als batterij: de warmte die we in de zomer uit de woning halen zorgt niet alleen voor een warme douche, ze wordt ook in de grond opgeslagen om er ‘s winters terug uitgehaald te worden. Het is dus bij een geothermische verwarmings- en koelingsinstallatie van langetermijnbelang dat de grond in substantiële mate opgewarmd wordt, waardoor verkoeling en koeling niet eens een luxueus extraatje, maar een kosteloze noodzaak is. Mooier wordt het niet. Tenminste, als je het juiste evenwicht vindt tussen de warmte- en koelnood van de woning. De sleutel ligt dan ook bij een energie-zinnig ontwerp: isoleer zoals het hoort, en hou, zoals de ’s-peil‘ regelgeving het voorschrijft, de zuider- en westerzon minstens in de zomer weg van grote blote glaspartijen. Kortom, mits intelligente zonnewering, de juiste isolatie, en een al bij al schappelijke vooraf-financiering van een gegarandeerd zichzelf terugverdienende koel- en verwarmingsinstallatie, draagt bij uitstek een intelligent verkoelde woning bij tot een duurzamere wereld en uw comfort.