Compacte klassieker

20210420 Francisca Hautekeete ABS Bouwteam Sint Pietersheide Sint Martens Latem Annick Vernimmen 094 smaller

Compact, functioneel en klassiek ingedeeld: dat is de woning van Yann en Charlotte in een notendop. Het koppel woont sinds eind vorig jaar in hun villa die tot in de puntjes afgewerkt en tot in de kleinste details aangepast werd aan hun wensen. “Dankzij de verfijnde afwerking valt de rust hier als een warm deken over ons.”

  • Locatie
    Sint-Martens-Latem
  • Architect
    Francisca Hautekeette
  • Fotograaf
    Annick Vernimmen

Een tussentitel over dit woonproject te koop

“De inplanting en het bouwvolume van de bungalow maakten een verbouwing met grote tuin onmogelijk. Bovendien zouden in dat scenario de voortuin en de oprit te veel plaats hebben ingenomen.”, architect Francisca Hautekeette. Met veel zin voor proportie ontwierp Hautekeete daarop een compacte woning die zelfzeker en toch discreet haar plek inneemt in het straatbeeld. Dankzij het doordachte spel van inspringende bouwvolumes kreeg de massieve, gesloten voorgevel een dynamische uitstraling.

Keuken als pièce de résistance

Binnen wordt de woning gekenmerkt door heldere ruimtes die naadloos op elkaar aansluiten. Het koppel koos voor een functionele, klassieke indeling met twee L-vormige volumes die in elkaar grijpen: één deel voor het bureau en de zitruimte, één voor de keuken. In het verbindingsstuk kwam de eetruimte. De keuken is een absolute pièce de résistance.

Verder in de woning is het dankzij de noordoostelijke oriëntatie nooit overdreven warm. De bewoners genieten wel van het zonlicht dat via de ramen in de zijgevels binnenvalt. Dat Yann en Charlotte buitenmensen zijn, valt duidelijk af te lezen, want alle ruimtes hebben zicht op de tuin en de grote schuiframen maken het contact met buiten nog intenser. Het overdekte terras dat de L-vorm van de woning volgt, zet de toon voor een aangenaam leven binnen én buiten, ook in de tussenseizoenen.