Centrumwonen

GREAT114

Nogal wat Gentse centrumbewoners worstelen met een aantal verzuchtingen. Niet zo bij architect Patrick Lefebure en zijn echtgenote Greetje Tuts. Met de renovatie van hun eeuwenoude, beschermde pand in het charmante Prinsenhof pakten ze dan ook in één keer een aantal kritieke punten aan. Het koppel voegde de woon- en werkfunctie netjes samen, creëerde een groen terrastuintje en een dakterras en maakte van de verticale uitbreiding een laag-energieappartement in houtskelet. Een mooie plus is het zicht op de stad en het Gravensteen.

  • Locatie
    Gent
  • Architect
    ArchiPL architecten
  • Fotograaf
    Tim Van de Velde

Hedendaagse citynovelle

In 2015 was het de beurt aan Patrick en Greetje om hun verhaal te schrijven en dat zou twee jaar duren. Na het afvoeren van tachtig containers bouwafval werd niet alleen een hedendaagse citynovelle, maar ook een futuristische bijbel die een duidelijke visie op het stadsleven van morgen én op hun eigen toekomst verraadt.

"Ik probeer heel vooruitziend te denken en ben daar nogal maniakaal in. Het ontwerp is zo opgevat dat we structureel niet veel hoeven te veranderen om het pand mee te laten evolueren met onze wensen, carrières of levensfase”, aldus de architect. ABS Bouwteam coördineerde mee voor dit bouw- en verbouwproject en zag vooral een uitdaging in de complexiteit ervan.

De statige, spierwitte gevel is een van de authentieke elementen die is blijven rechtstaan. Het pleisterwerk werd opgeknapt en alles werd geschilderd. De bruinrode zijgevel evenaart in hoogte en lengte exact de voorgevel. Hij vormt een historisch patchwork met een mix van verschillende bakstenen, toegemetste ramen, restanten van kruismonelen en een nieuwbouwappartement erbovenop.