Licht & zicht tussen de bomen

20220419 ABS Kris Van den Broeck Zwijnaarde Vogelheide Annick Vernimmen 030 16x9

Op een perceel met een perfecte vorm in het groene Zwijnaarde moest de woning van een gezin met twee volwassen kinderen komen. Alleen stond er nog een oud landhuis in Franse stijl op, terwijl ze droomden van een hedendaagse villa. Enter ABS Bouwteam en Kris Van den Broeck, die samen de transitie realiseerden. Het landhuis verdween en tussen de oude loofbomen verrees een strak blokkenspel waarin alles draait rond licht en zicht.

  • Locatie
    Zwijnaarde
  • Architect
    Kris Van den Broeck
  • Fotograaf
    Annick Vernimmen

Bron van rust en genot

“Vanaf de middag dringt het daglicht via de linkerkant tot diep in de woning door. Om te voorkomen dat het in de zomer te warm zou worden, hebben we geopteerd voor zonwerend glas. Met luifels houden we dan weer het rechtstreekse zonlicht buiten”, verduidelijkt Van den Broeck. “Aan de oostkant kwam er een open patio die ervoor zorgt dat de ochtendzon ongehinderd de keuken kan instromen en de bewoners al van bij het ontbijt op licht trakteert.” Ook in alle slaapkamers en in de keuken voorzag de architect grote openingen die een maximum aan licht en uitzichten op het omringende groen creëren. Slechts enkele oude naaldbomen werden gekapt voor dit project. Het is een ingreep die het bouwteam bewust tot een minimum herleidt, zodat de meerwaarde van volwassen bomen op het vlak van klimatisatie niet verdwijnt.

Retrofeel

Voor het ontwerp vond Van den Broeck inspiratie in de jarenzeventigarchitectuur. De variërende hoogtes en laagtes creëren verschillende sferen in huis. Zo is het plafond in de woonkamer lager dan het plafond in de keuken waardoor het er intiemer aanvoelt.


"Slechts enkele oude naaldbomen werden gekapt voor dit project. Het is een ingreep die het bouwteam bewust tot een minimum herleidt, zodat de meerwaarde van volwassen bomen op het vlak van klimatisatie niet verdwijnt."