De poëzie van de grijze monoliet

59 A3224 LR

Hoe kan een façade, zo strak als wat, toch lezen als poëzie? Hoe kan je bewoners die van privacy houden toch samenbrengen? En hoe kan je een cocon creëren voor wie eigenlijk liever buiten leeft? CAS Architecten deed in samenwerking met ABS Bouwteam de oefening en realiseerde een toonbeeld van hedendaagse architectuur met een monumentale voorgevel, aparte woondelen voor ouders en kind en een ongebreideld zicht op het achterliggende natuurgebied.

  • Locatie
    Vinderhoute
  • Architect
    CAS architecten
  • Fotograaf
    Cafeïne


Met een strak, lineair ritme van grijze en zwarte kleurvlakken doorklieft de façade het landschap als een monumentale muur. Maar een log en statisch schouwspel is het niet. De weerspiegeling van de bomen in de zwarte glaspartijen, de grijze wolktekening in crepi en de verticale inkepingen in de voorgevel die hun schaduw afwerpen, brengen dynamiek in de architectuur. Wandelaars die vanuit het achterliggende natuurgebied naar huis wandelen, houden maar even halt. De bewoners zijn op hun privacy gesteld en daar is de woning ook op afgestemd.


"Onze woning staat in waardevol agrarisch gebied, waardoor ze maximaal duizend kubieke meter mocht zijn. ABS Bouwteam was de juiste partner om ons te ondersteunen op juridisch vlak en qua wetgeving. Samen met CAS Architecten werd de oplossing gevonden in een ondergrondse woonlaag, een echte meerwaarde. Deze is zelfs groter dan de gelijkvloerse verdieping”, legt Sven uit.

Reportage uit ABSOLUUT 17 magazine.