Villa Bau - De grijze cocon

KVD 0730 baudoncq aimarch abs koenvandammearchphot

De insteek van dit nieuwbouwproject? Een eenvoudiger huis, een eenvoudiger leven. Om dat te bereiken haalde architecte Charlotte Willaert van Ai&M in samenwerking met ABS Bouwteam haar troeven boven: sobere lijnen, natuurlijke materialen, een optimale lichtinval en uitstekende architecturale en ruimtelijke verhoudingen. Dat alles overgoot het bouwteam met een zachtgrijs sausje waardoor het ontwerp nog meer rust en eenvoud uitstraalt.

  • Locatie
    Sint-Genesius-Rode
  • Architect
    Ai&M architecten
  • Fotograaf
    Koen Van Damme

Spel met het licht

Afhankelijk van de toegevoegde pigmenten en het licht dat erop valt, kan grijs bovendien verschillende tinten aannemen: roze, blauw, beige… Zelfs doorheen de dag zie je veel verschillen en dat was dé reden om grijs overvloedig te gebruiken. Het huis is dan ook zo ontworpen dat je de evolutie van het licht aan den lijve ondervindt; mee met de binnenvallende zon.

Open patio

De stevige helling van het perceel gaf de extra mogelijkheid om op het niveau van de tuin te kunnen leven en aan de straatzijde een open patio met groot raam te voorzien. Die laat dankzij de hoogte geen inkijk toe, maar trekt de ochtendzon wel tot diep in de woning naar binnen.

Accentkleuren die niet vervelen

Ook binnen zien we tal van natuurlijke grijze materialen: aspecto concreto voor de vloeren, de trap, het badkamermeubel, de douche en een deel van de muren, gezandstraalde travertin voor het tv-meubel, fior di bosco als keukenwerkblad en grigio amsterdam voor het lavabomeubel (een pareltje uit de Piet Boon by COCOON-collectie) bij het toilet.

Grijs als basis

Net als de architecte heeft de bouwheer een grote voorliefde voor grijs. “Deze kleur is warm en gezellig enerzijds en minimalistisch anderzijds. Licht zonder steriel te zijn. Door grijs als basis te nemen en werkelijk in elk aspect van de woning toe te passen, hebben we veel rust en eenvoud gecreëerd”, aldus de architecte.