Project Z in Zedelgem

102 ABS PROJECTZ ZEDELGEM 150622 9947

PROJECT Z werd door de gemeente Zedelgem op 24 november 2020 vergund. Daarmee verwelkomt Zedelgem wat zonder enige twijfel het nec plus ultra van het samenleven genoemd mag worden: 33 appartement-parels met élk een fantastisch zicht, letterlijk doorkliefd met majestueus groen, en last but not least, verwarmd en gekoeld zonder beslag te leggen op toekomstige generaties. PROJECT Z is het eerste gebouw in Vlaanderen werkelijk waar alles klopt.

  • Locatie
    Zedelgem
  • Architect
    CUBYC Architects
  • Fotograaf
    Nicolas Vantomme

Groen, rust, wonen!

Op wandelafstand van het dorpscentrum van Zedelgem, van grote en kleine warenhuizen, een apotheek, een arts. Temidden verfrissende fietsroutes langsheen, en dwars doormidden door Natuurpunt beheerde biotopen. Dit zomaar even op een boogscheut van Brugge Die Scone en op amper vijf minuten van het autosnelwegknooppunt Gent – Kortrijk – Knokke – Duinkerke.

Daar, koop je kwaliteit.

Een ruim appartement waar de verhoudingen en de organisatie zorgen voor innerlijke rust. Met oog voor zicht. De grote zuidgerichte terrassen kijken uit op beschermd groen, een bufferbekken dat het jaar rond een lust is voor ornithologen en wandelaars. De binnenafwerking heeft een hoge, en dus duurzame standaard, en de parkeergarage is een open ruimte met, jawel, daglicht, en waar je niet alleen in één vlotte draai parkeert, waar het warempel zelfs aangenaam toeven is.

Daar krijg je kwaliteit, levenskwaliteit.

Optimaal klimaat voor een optimale prijs

Natuurlijke speelelementen met boomstammen, een petanque-baan, een ligweide en mogelijkheden voor ‘eigen kweek’; ook het gemeenschappelijke ‘groen’ steekt er bovenuit. Omringd door notelaars en fruitbomen, door frambozen, aal- en stekelbessen, door inheems groen en bij- en vlindervriendelijke planten leef je je uit, of kom je tot rust. Een tuin waarin niets moet, en alles kan. Waarin weer gezoemd en gefladderd wordt, maar waar het gras voor jou gemaaid wordt, het ongewenste kruid voor jou gewied.

En wie net huis met tuin verliet, hoeft niet eens per se afscheid te nemen van zijn favoriete boom. In Z krijgen bomen een nieuwe ‘thuis’, maar vooral ook een prominente rol: ze zorgen voor visuele rust en voor natuurlijke luchtcirculatie, de meest doeltreffende verkoeling.

Want bovenal, ben je in Z een deel van de oplossing.

Fossiele energie heeft geen plaats in de woning van de toekomst, zo ver zijn we intussen met z’n allen. Voor warmte en koeling gebruiken we tegenwoordig niet alleen in villa’s, maar ook in de betere compacte woonprojecten ons gezond verstand, en bedienen we ons van de grond als batterij: de warmte die we in de zomer uit de woning halen zorgt voor een warme douche, en wat rest wordt in de grond opgeslagen om er in de winter terug uitgehaald te worden. Daar zorgen een uit de kluiten gewassen geothermisch veld en een intelligente warmwater-installatie voor: elk appartement is uitgerust met een uiterst efficiënte ‘booster’boiler die zich voor de productie van warm water bedient van de calorieën in het retourwater van de vloerverwarming/koeling. Het is dus bij een geothermische verwarmings- en koelingsinstallatie van langetermijnbelang dat de grond in substantiële mate opgewarmd wordt, waardoor verkoeling en koeling niet eens een luxueus extraatje, maar een kosteloze noodzaak is.

Mooier wordt het niet: mits het gericht weren van de zon, de juiste isolatie, en een efficiënte collectieve koel- en verwarmingsinstallatie, draagt bij uitstek een intelligent verkoelde woning bij tot een duurzamere wereld.

Voeg hieraan toe dat alle elektriciteit hernieuwbaar is, het merendeel zelfs lokaal opgewekt wordt, en dat over elke druppel (regen)water minstens drie keer nagedacht wordt: Moet hij gekocht worden? Moet hij opgevangen worden, voor planten dan wel huiselijk gebruik? Of krijgt hij beter de tijd om rustig in het grondwater te infiltreren? Dan hoeft het weinig verder betoog: staak het zoeken, je hebt je nieuwe Ztek gevonden!

Meer info over dit project?

Surf naar Immo Francois of Dewaele Vastgoed om meer informatie te bekomen over dit project.