Brute elegantie versmolten met het landschap

FRNT1325

Verscholen in de Vlaamse Ardennen trekt het horizontale silhouet van een nieuwe ABS-realisatie de aandacht. De woning intrigeert en nodigt uit, niet alleen door haar locatie en inplanting, maar ook door haar vormgeving, die tot de essentie werd herleid en met de omgeving communiceert. Hier vormt architectuur geen begrenzing, maar een voortzetting van de natuur.

  • Locatie
    Horebeke
  • Fotograaf
    Tim Van de Velde

Eén met het landschap

De woning staat in een straat met slechts één bouwperceel, op een hellend en bebost terrein met een vrij 360 gradenzicht op weiden en velden.

Wie kostbare groene ruimte inneemt, dient zich immers bewust te zijn van de ingreep. De woning kwam daarom op exact dezelfde plaats als de oorspronkelijke boerderij. Goed bewaarde en mooi gerestaureerde hoeves hebben hun charme, maar hier bood de compleet vervallen staat een kans om tijdloze architectuur te laten verrijzen.

Zichtbare houtnerf

Wie de deur openduwt, ervaart onmiddellijk de stijlzuiverheid en de weloverwogen verhoudingen en voelt de impact van bezielde materialen. Niets is overbodig in dit ontwerp. Visuele rust is voor de bewoners doorslaggevend. Qua materialisatie is beton ook binnen sterk aanwezig, inclusief de zichtbare houtnerf van de bekisting.