Warm minimalisme in harmonie met de omgeving

Nieuwbouw villa in Meigem Ai&M architecten

Met een uitgekiend lijnenspel realiseerde ABS Bouwteam in samenwerking met Ai&M architecten een strakke woning die zich geruisloos in haar omgeving settelt. In die schil van minimalistische architectuur creëerde het bouwteam bovendien een warm en lichtrijk interieur met een doordachte selectie van high-endmaterialen. Het resultaat is een bijzonder sfeervolle nieuwbouw waar je binnen en buiten als één beleeft.

  • Locatie
    Meigem
  • Architect
    Ai&M architecten
  • Fotograaf
    Nicolas Vantomme


Liefhebbers van moderne architectuur, zo mag je de eigenaars van deze woning noemen. Al is dat misschien nog een understatement. Voor hun nieuwbouwwoning hadden Maarten en Femke zelfs een strakke, minimalistische stijl voor ogen, op voorwaarde dat daar een warme sfeerbeleving aan zou worden gekoppeld. Tijdens hun bouwplannen en zoektocht naar een architect viel hun oog dan ook op Charlotte Willaert van Ai&M architecten. “We wisten heel goed wat we wilden, maar dat was voor haar geen belemmering. En omdat bouwen in vertrouwen voor ons heel belangrijk was, schoof ze ABS Bouwteam als partner naar voor.”


Een minimalistische architectuurstijl koppelen aan een warm en lichtrijk interieur, dat was dus de opdracht. Het komt in de eerste plaats tot uiting in de voorgevel die zich gesloten presenteert zonder te vervelen. De dynamiek dankt de gevel onder meer aan de integratie van een tuinmuur. Charlotte: “Die lange tuinmuur kwam er omdat de oriëntatie van het bouwperceel niet volledig meezat. De avondzon valt immers via de straatzijde binnen. Om enerzijds de privacy te kunnen garanderen en anderzijds toch volop van die avondzon te kunnen genieten in de tuin, bleek dat de ideale oplossing.”


Als tegengewicht voor de gesloten voorzijde kreeg de achtergevel meer openheid, hoewel ook daar niet alles meteen wordt prijsgegeven. In het ontwerp werd gespeeld met gesloten delen, waarbij de tuinmuur een deel van de verdieping ondersteunt en waarbij luifels zowel de architectuur dienen door over te gaan in een overdekt terras als zonnewerend van belang zijn. Dat is gezien de vele grote glaspartijen geen overbodige luxe. Nagenoeg overal is er een overkapping van één meter. Samen met de vloerkoeling levert dat zelfs tijdens de zomermaanden een aangenaam frisse woning op.

Interieur met warme toetsen

Zo eenduidig de architectuurtaal, zo rechtlijnig is ook de materialisatie. We zien gevelbepleistering met betonlook, een houten passage en glas – véél glas: stuk voor stuk doordachte materiaalkeuzes die deze residentie in de omgeving laten opgaan. De vele ramen zorgen voor de connectie met buiten en die omgeving wilden de bewoners heel graag naar binnen halen. Begrijpelijk, want ook daar gebeurt heel wat. Zo heeft het koppel via een brede gracht in het bos grenzend aan hun perceel zicht op het achterliggende Schipdonkkanaal.



Dat binnen en buiten in elkaar vloeien, dankt deze nieuwbouw ook aan de aanwezigheid van twee patio’s; één op elke verdieping.
Om verder eenheid over alle leefruimtes heen te krijgen, werd op het vlak van materialisatie voor een vloer met glanspleister gekozen. In de masterbedroom werd dit zelfs tot in de douchewanden doorgetrokken. Notelaar in het haardmeubel en in het keukenmaatwerk creëert dan weer een warme toets.

Leefruimtes met eigen identiteit

Kortom: er valt heel wat te ontdekken in deze bijzondere, sfeervolle villa, maar we onthouden vooral de stelling die ABS Bouwteam en Ai&M architecten met deze realisatie neerzet. Dat de keuze voor minimalistische architectuur geen keuze tegen een warme interieurbeleving hoeft te zijn. Aangekomen!