Architectuur in een innige omhelzing met de natuur

20220629 Aim Architecten ABS Londerzeel Annick Vernimmen 213

Wat doe je wanneer je bouwperceel omgeven is door groen? Dat groen omarmen en volledig uitspelen, uiteraard. Want niets is mooier dan architectuur en natuur die hand in hand gaan. Ai&M architecten en ABS Bouwteam voerden dit plan tot in detail uit. Het resultaat is een adembenemende woning die vanuit elke ruimte gretig licht absorbeert en hier en daar verrassend uit de hoek komt.

  • Locatie
    Londerzeel
  • Architect
    Ai&M architecten
  • Fotograaf
    Annick Vernimmen


Aan de ene kant een waterwinningsgebied, aan de andere kant een veld waar asperges worden gekweekt, en achteraan een geboortebos: je kan niet meer in een natuurlijke omgeving vertoeven dan op het perceel dat dit gezin vond.

Een ideale locatie dus voor een droomwoning? Zeker! Naast het vooruitzicht op geweldige uitzichten liet Ai&M architecten zich voor het ontwerp vooral leiden door de oriëntatie.


Een open, transparante voorgevel is nochtans een beeld dat je niet vaak ziet, gezien de hedendaagse hang naar privacy en cocooning. Omdat de woning zich in een doodlopende straat bevindt met voornamelijk fietspassage, kon hier de uitzondering worden gemaakt. Veelzeggend is hoe de overdekte patio-met-boom de natuur hier ook letterlijk omarmt.

Avondzon capteren

Met bijzondere troeven als een waardevol waterwinningsgebied en een geboortebos in de achtertuin spreekt het voor zich dat de natuurbeleving achteraan maximaal is. Om dat ten volle te benutten, koos de architect voor het ontwerp en de bouw van een nieuwbouwwoning met L-vormig plan.“ Dat liet ons toe om alle leefruimtes op de prachtige omgeving te enten en ze tegelijkertijd af te sluiten richting het aspergeveld, dat er niet altijd even fotogeniek bij ligt.

Minimalistische materialisatie

De natuur de hoofdrol laten spelen, kan je ook bewerkstelligen met de juiste materialisatie. Dat is precies wat Ai&M architecten en ABS Bouwteam hier voor ogen hadden. Behalve met de vele ultraminimalistische vensters, gebeurde dat zowel binnen als buiten met warme, natuurlijke materialen die op elkaar werden afgestemd.


Net als voor het exterieur kreeg ook het interieur een sober maar warm materialenpalet mee. We zien hout in de vorm van naturel eiken fineer voor de keukenwand en notelaar fineer voor het volume in de zitruimte aangevuld met natuursteen. Ze houden de glanspleister op de vloer, de witte wanden en het keukeneiland in corian mooi in balans.