DOMUS AUREA
Wereldarchitectuur in het centrum van Gent

G6 A9329

Gestileerde, strakke blokken op elkaar gestapeld: Govaert & Vanhoutte gingen voor wereldarchitectuur. Door het principe van de gulden snede zowel op de voor- als de achtergevel toe te passen, bewaarden ze de link met de historische gebouwen in de Vlaanderenstraat.

  • Locatie
    Gent
  • Architect
    Govaert & Vanhoutte architects
  • Fotograaf
    Tijs Vervecken

Concept

"Wonen in de stad, dat betekent dat je dicht bij elkaar leeft”, vindt Benny Govaert. “We hebben daarom gespeeld met het idee van op elkaar gestapelde blokken. Tegelijk wilden we het moderne concept historisch onderbouwen. We hebben de Vlaanderenstraat dan ook eerst goed bestudeerd. Zo ontdekten we dat alle 20de-eeuwse gevels in de straat ontworpen zijn volgens de gulden snede. Dat principe van ideale verhoudingen komt in ons ontwerp zowel in de voor- als de achtergevel terug. Op die manier konden we een hedendaags gebouw uittekenen dat toch volledig op zijn plaats is in de omgeving.”

Het gebouw werd ingedeeld in een handelsruimte en twee ruime appartementen. De handelsruimte bevindt zich op de benedenverdieping en een gedeelte van de eerste etage. De twee appartementen zijn verdeeld over vijf verdiepingen. De ingang ervan bevindt zich naast de winkel. Benny Govaert: “We hebben er bewust voor gekozen om de toegang niet te voorzien in de Notarisstraat, maar wel in de Vlaanderenstraat. Deze straat is helemaal aan het heropleven en het is ook van hieruit dat je de torens van Gent voor je ziet opdoemen.”