Meer over Villa Kools

Jaar: 2021
Locatie: Koolskamp, West-Vlaanderen
Architect: CAS architecten
Fotogafie: Tim Van de Velde Photography
Concept: Op de plek waar een klassieke boerderij decennialang een vast element in het blikveld was, omarmt een asymmetrische bungalow met bijgebouw nu het landschap.

Het aflopende perceel van niet minder dan 7000 m2 stelde CAS Architecten voor een uitdaging. Het architectenbureau maakte de uitgestrekte, open vlakte aantrekkelijk en leefbaar, en de flow tussen binnen en buiten aangenaam, door er een bungalow neer te zetten. Met een buitenschil van architectonisch beton – enkel onderbroken door grote glaspartijen – kreeg de realisatie een monolithisch karakter. De gezinswoning lijkt zo door het landschap te glijden en blendt met haar omgeving.

Tuinkamers en paviljoenen
Een tweede volume herbergt de tuinberging, het poolhouse, de technische ruimte en de garage. Een sereen zwembad maakt stijlvol de overgang tussen de twee delen. Het resultaat is een boeiende configuratie van volumes, die aangevuld met hagen, bloemperken en een boomgaard een geheel van tuinkamers vormt waar paviljoenen en beschutte plekjes elkaar afwisselen.

Geborgen slaapvleugel
De bungalow in Koolskamp werd op een hedendaagse manier neergezet. De villa kreeg een asymmetrische, ongelijkbenige U-vorm waardoor een patio zowel voor- als achteraan voor een bijzondere woonbeleving zorgt. Met een masterbedroom en vier slaapkamers vormt de slaapvleugel het langste balkvolume. Dat die zich aan de voorgevel bevindt, lijkt geen bezwaar door het niveauverschil van het aflopende perceel. De voortuin beschermt er tegen inkijk zonder het uitzicht op de overzijde van de straat te belemmeren. Deze realisatie getuigt zo niet alleen van een doordacht ontwerp, maar vormt niet in het minst een uitnodiging tot geborgen wonen.

De gezinswoning lijkt zo door het landschap te glijden en blendt met haar omgeving.