Doorkijkwoning mixt landelijk met strak
Op de plek waar ooit een vervallen boerenhuis stond, herrees enkele jaren geleden de nieuwbouwwoning van Philip en Heidi. Villa Mortsela werd van steen één heropgebouwd, maar kon wel het landelijk karakter en de bevallige volumes van zijn voorganger behouden. De mooiste eigenschap volgens de bewoners? “Het huis is een doorkijkwoning, zowel in de breedte als in de lengte. Dat geeft een vrij gevoel.”


Aanvankelijk waren Philip en Heidi op zoek naar een pastorijwoning, maar doorheen de jaren evolueerde hun smaak naar een minimalistische villa. Vandaag wonen ze in een hedendaags landhuis die beide stijlen mooi samenbrengt. “Het is een beetje op vraag van onze dochter dat we voor een mix hebben gekozen, want zij wilde het liever cosy. En zelf zouden we het nu niet anders meer willen”, vertelt Heidi. Met de integratie van een aantal cleane, strakke ruimtes zoals de keuken en de badkamer, bewijst Villa Mortsela dat de subtiele combinatie van landelijk en strak een stijlvol resultaat oplevert.
Meer ruimte, minder buren
Het koppel kocht de woning casco aan nadat Philip het tijdens een zondagse autorit had opgemerkt. “Het was een coup de foudre. We woonden al in de streek, maar waren al even op zoek naar meer ruimte en minder buren (lacht). De combinatie van de groene omgeving, de ligging vlakbij belangrijke invalswegen en deze woning, leek ons perfect.” Het gezin kocht de nieuwbouw aan bij ABS Bouwteam en bleef bijna volledig trouw aan het oorspronkelijke ontwerp. “Door te werken met een kleurenpalet van wit over grijs tot zwart, konden we eenvoudig moderne of eerder landelijke ruimtes creëren. Het enige waaraan we twijfelden, waren de houten ramen die aan de binnenkant matzwart werden geverfd. Uiteindelijk is het prachtig geworden”, vertelt Heidi. Verder op het verlanglijstje: onderhoudsvriendelijke materialen, maatmeubilair met praktische indelingen en bergruimte. Véél bergruimte.


In elke ruimte een andere sfeer
Voor het hoofdgebouw recupereerde ABS Bouwteam rode gevelsteen, het centrale gedeelte werd gekaleid en het dak bedekt met gerecupereerde Franse tegelpannen voor een authentieke look. Naast de woning werden op de plaats van de stallen garages gebouwd. Het bijgebouw doet dienst als kantoor of als intieme feestruimte en ooit wordt het misschien de studio van de dochter. De drie terrassen rond het huis volgen de stand van de zon, maar de mooiste eigenschap aan hun woning vinden Philip en Heidi het doorkijkeffect en de grote vensterpartijen die aan beide zijden gelijklopen. Het licht valt zo mooi binnen en creëert in elke ruimte een andere sfeer. Heidi: “We houden sowieso niet van te veel tierlantijntjes. De keuken is dan ook een moderne, praktische en minimalistische leefruimte. De eetkamer wilden we graag als aparte ruimte vrijhouden voor dinertjes en in het salon voel je toch een tikkeltje meer grandeur.”

Onder de woning bevindt zich een ruime kelder met veel bergruimte en een wijnkelder. Een massieve eiken trap leidt naar de eerste en tweede verdieping, waar zich de master bedroom bevindt. Aansluitend vindt men het bureau en een salonnetje met opengewerkte nok als doorloopzone naar de dressing. Mooie accenten zijn de ingewerkte verlichting en het gebruik van witte kalkverf voor een mooi structuureffect. De badkamer kreeg een extra large inloopdouche met zicht op de tuin, terwijl lamelluiken de slaapkamer van dochter Julie afscheiden van haar bureau. Een extra badkamer en een ruime logeerkamer sluiten de bovenverdieping af.