Kijkwoning ABS Bouwteam moderne villabouw nieuwbouw

ABS Bouwteam bouwde zijn kijkwoning in het landelijke Oosterzele. 

Maar tegen het gekende concept van ‘kijkwoning’ als kille doos met fake meubilair, koos het bouwteam voor een ‘inspiratiewoning’ die bewoond wordt door Pascal & Ann en hun kinderen Lynn & Massimo.

Zowel Pascal & Ann als Lynn werken bij ABS Bouwteam en realiseerden met dit project niet zomaar een eengezinswoning, maar een next generation kangoeroewoning. Zoon en dochter wonen op het gelijkvloers in twee identieke, flexibele lofts en de ouders in het penthouse, die de twee bovenverdiepingen inneemt.

De kijkwoning van ABS Bouwteam past perfect binnen de visie van het bouwteam. Dat pleit ervoor om als eerste aanspreekpunt en adviseur het volledige bouwtraject op zich te nemen.

Onze voorkeur gaat uit naar voor het vormen van een ‘design-build team’, een projectgebonden samenwerking tussen verschillende deskundigen. Daarbij is de totaalaannemer het eerste aanspreekpunt en de coördinator van het bouwproject en gaat de architect voluit voor creatie.

Als de aannemer kennis van architectuur heeft en de architect technisch meedenkt, blijkt dit in onze steeds complexer wordende bouwwereld de meest tijds- en kostenefficiënte manier van werken te zijn. Wij doen als bouwteam bovendien zoveel meer dan enkel bouwen. We geven ook advies over de nieuwste duurzame technologieën, fiscaliteit, … In het geval van onze inspiratiewoning was de match compleet.”

Absoluut Architectuur

Kangoeroewoning

Voor het ontwerp van de inspiratiewoning koos ABS Bouwteam voor de nieuwe woonvorm ‘triplet’, naar het voorbeeld van het ABS-project Light Falls in Melle.

“Een triplet ziet eruit als één grote minimalistische villa, maar is opgesplitst in drie woonentiteiten, elk met een privétuin of groot zonneterras. Dat is niet alleen architecturaal interessant door de innoverende structuur met een beperkt aantal gekoppelde woonunits, maar ook financieel. Je deelt immers de gemeenschappelijke delen en technieken en zo ook de kosten.

De ecologische meerwaarde zit dan weer in het feit dat er minder open ruimte wordt ingenomen. Een triplet brengt dus eigenlijk de troeven van een eengezinswoning, een kangoeroe woning, een schakelwoning, een zorgwoning en een appartementsgebouw samen. Het is collectief wonen zonder in te boeten aan privacy, comfort en esthetiek.

Kijkwoning ABS Bouwteam kangoeroewoning modern minimalistisch crepi betonlook aluminium ramen
Kijkwoning ABS Bouwteam keuken Bulthaup B3 Gietvloer ramen schuco
Moderne villa met overdekt terras en plafondhoge aluminium ramen

Lage-energiebouw

Duurzaam bouwen

Ook op het vlak van energie en isolatie trok ABS Bouwteam de kaart van het toekomstgericht bouwen. Driedubbel glas en goed geïsoleerde buitenmuren worden in de tripletvilla gecombineerd met ventilatiesysteem D en een geothermische waterpomp met vloerverwarming en passieve koeling. Verder kon een huislift niet ontbreken met het oog op levenslang wonen, alsook een ‘Smart Home’ domoticasysteem, dat de bewoners op hun wenken bedient met efficiënt energiebeheer, toegangscontrole, vooraf ingestelde sferen, audio en bediening van de screens.

Lees hier het artikel op de BLOG van ABSOLUUT magazine: Tripletvilla van ABS Bouwteam & Govaert & Vanhoutte