Drie-in-één-metamorfose / casestudie

Back

Totaalrenovatie van apotheek, woonhuis en praktijk tot bijzonder pand

In het centrum van Laarne, naast de pastorij, bevindt zich de apotheek van Diane. Ze nam de zaak over van haar werkgever, kocht het aanpalende huisje en besliste om de apotheek uit te breiden, de woonst te renoveren en plaats te voorzien voor praktijkruimtes die ze verhuurt. Het werd uiteindelijk een intensieve totaalrenovatie van een gesloten bebouwing in de dorpskern. “Diane wist duidelijk hoe ze de woning wilde afstemmen op haar levensstijl en ze had duidelijke voorkeuren naar afwerking toe”, aldus architecte Noémi Van Heuverswyn.

ABS Bouwteam absoluut architectuur modern apotheek maroyen totaal aannemer expertise
ABS Bouwteam absoluut architectuur modern apotheek maroyen totaal aannemer expertise

De architecte deed op haar beurt een beroep op ABS Bouwteam voor de algemene bouwaanneming. “Eigen aan dit project was de complexiteit ervan. Het pand moest immers onderverdeeld worden in drie verschillende entiteiten met elk een eigen toegang, zonder dat de onderlinge verbinding verloren ging. Bovendien brengt een gesloten bebouwing in een dichte dorpskern sowieso een aantal bouwtechnische en praktische uitdagingen met zich mee. Omdat ABS Bouwteam hetzelfde gevoel voor esthetiek en detail deelt, koos ik zeer bewust om met hen samen te werken voor deze totaalrenovatie.”

Meerdere blikvangers

Het pand ligt ingesloten met het privégedeelte aan de achterzijde, maar iedereen is er welkom. Diane: “Enkele van mijn wensen waren een extragrote badkamer en dito keuken. In de tuin koos ik voor een overloopzwembad en een permanente barbecue. Ik hou ervan om vrienden uit te nodigen en het hele huis is daarop afgestemd.” De privéwoning bestaat uit drie bouwlagen die dankzij een vide de gewenste openheid kregen. Over de drie verdiepingen verdeeld bestaat de woning uit een grote, open ruimte met keuken, eethoek en zithoek, een slaapkamer met ruime badkamer en dressing, een bureau en een zolder met afgewerkte badkamer die de mogelijkheid biedt tot het creëren van twee à drie extra slaapkamers. Ook aanwezig: een trap met zwevende treden afgewerkt met Wengé-hout.

ABS Bouwteam absoluut architectuur modern apotheek maroyen totaal aannemer expertise
ABS Bouwteam absoluut architectuur modern apotheek maroyen totaal aannemer expertise

Eén grote glaspartij

Een andere eyecatcher is de muur langs de trap. Die werd bekleed in Dei Medici-natuursteen van Hullebusch en afgewerkt met een handgreep in massief messing. Ook de haard van Focus springt in het oog. Op de benedenverdieping loopt de keramische tegelvloer met betonlook door naar de betonnen terrasvloer. De volledige achtergevel is één grote glaspartij van vloer tot plafond. Het Hi-Finity-schuifraam met fijne profielen in zwart aluminium is een primeur in België. Het bestaat uit zes delen, waarvan de vier middelste elektrisch kunnen openschuiven. Noémi: “De bouwheer wist duidelijk hoe ze de woning wilde afstemmen op haar levensstijl en had duidelijke voorkeuren naar afwerking toe. Die hebben wij laten samenkomen in deze realisatie.”

“De volledige achtergevel is één grote glaspartij van vloer tot plafond.
Het Hi-Finity-schuifraam met fijne profielen in zwart aluminium is een primeur in België.”

 Lees meer gelijkaardige case studies in onze digitale woonbundel.

Een ABS Bouwteam woning liever van dichtbij bekijken?
Neem dan snel een kijkje op de pagina met onze kijkwoning.

Meer info