Hoe kan een façade, zo strak als wat, toch lezen als poëzie? Hoe kan je bewoners die van privacy houden toch samenbrengen? En hoe kan je een cocon creëren voor wie eigenlijk liever buiten leeft? CAS Architecten deed in samenwerking met ABS Bouwteam de oefening en realiseerde een toonbeeld van hedendaagse architectuur met een monumentale voorgevel, aparte woondelen voor ouders en kind en een ongebreideld zicht op het achterliggende natuurgebied.

  • CAS architecetn by ABS Bouwteam Lovendegem voorgevel
  • CAS architecten by ABS Bouwteam achtergevel minimal windows schuco houten terras tuinen snaet
  • CAS architecten by ABS Bouwteam moderne woning in crepi betonlook achtergevel tuinen Snaet
  • Interieur moderne woning kasten op maat maatwerk SDConcept minimal windows schuco
  • Minimal windows maximum view Interieurarchitect

Met een strak, lineair ritme van grijze en zwarte kleurvlakken doorklieft de façade het landschap als een monumentale muur. Maar een log en statisch schouwspel is het niet. De weerspiegeling van de bomen in de zwarte glaspartijen, de grijze wolktekening in crepi en de verticale inkepingen in de voorgevel die hun schaduw afwerpen, brengen dynamiek in de architectuur. Wandelaars die vanuit het achterliggende natuurgebied naar huis wandelen, houden maar even halt. De bewoners zijn op hun privacy gesteld en daar is de woning ook op afgestemd. “Binnen werd de rechtervleugel vrijgehouden voor onze tienerzoon met een eigen slaapkamer, bureau, toilet, badkamer en ruim terras. De bovenverdieping is het plekje van mijn vrouw en ik”, aldus Sven. Door op de bovenverdieping de raampartijen hoger te laten uitlopen dan het valse plafond, werd in de slaapkamer, dressing en badkamer de balans gevonden tussen de openheid van het immense uitzicht en de intimiteit die het koppel in deze ruimtes wil vinden.

Work hard, play hard
In de keuken komt het gezin samen. Het langgerekte kookeiland wordt centraal in de woning gecounterd door drie maatwerkkolommen die alle toestellen en huishoudelijke kleinood verbergen en geflankeerd door een muurhoge wijndisplay in glas. Koken is een passie, die het koppel graag met vrienden deelt. Sven: “Mijn vrouw en ik zijn al samen sinds we 14 jaar zijn, we ondernemen sinds ons 19de en we waren bewust al 30 jaar toen onze zoon werd geboren. Daarvoor hebben we veel gewerkt, gereisd en gefeest. Nu hebben we daar geen behoefte meer aan. Ons huis biedt ons nu alle ontspanning die we nodig hebben.” Work hard, play hard is het levensmotto van het driekoppige gezin. Dat wordt niet alleen duidelijk in de tuin met dubbele buitenkeuken, maar ook op de benedenverdieping. CAS Architecten werkte de kelder uit tot een volwaardige benedenverdieping met ruimte voor de wijncollectie, aparte ruimtes om te gamen en te fitnessen, wellness en een garage. Via twee grote schachten wordt het daglicht naar beneden getrokken, geen sinecure. “Onze woning staat in waardevol agrarisch gebied, waardoor ze maximaal duizend kubieke meter mocht zijn. ABS Bouwteam was de juiste partner om ons te ondersteunen op juridisch vlak en qua wetgeving. Samen met CAS Architecten werd de oplossing gevonden in een ondergrondse woonlaag, een echte meerwaarde. Deze is zelfs groter dan de gelijkvloerse verdieping”, legt Sven uit.

Italiaans maatwerk
Achter de langgerekte, minutieus afgelijnde voorgevel van de woning schuilt een luxueus warm interieur. Sven: “Er is een mooie synergie ontstaan tussen CAS Architecten, ABS Bouwteam en onze interieurpartner SD Concepts. Onze binnenhuisarchitect Didier bracht harmonie met Italiaans maatwerk.” SD Concepts koos voor een afwisseling van donkere en lichte kleurtonen, een doorloop van twee warme houtsoorten doorheen de hele woning en de aanvulling met enkele eyecatchers in marmer. Afgebakend door een volledig uit glas bestaande achtergevel met 180° zicht op de tuin en het natuurgebied is het interieur een cocon die de link met buiten niet verliest. Het hout vindt zijn weg naar het duurzame buitenterras van Woodstoxx, dat zich met zijn 250 vierkante meter uitstrekt over de hele achterkant. Daar begint het buitenleven van het gezin. Sven: “Geef ons muziek, wijn en lekker eten en onze weekends zijn geslaagd. We koken graag buiten, ook als het al wat frisser wordt. Wie hier op zondagmiddag komt, weet dat hij pas ’s nachts weer thuis zal zijn.”

Tekst: Leslie Vanhecke
Foto’s: Thomas De Bruyne

Publicatie uit ABSOLUUT 17 Magazine.

gerelateerde berichten